TARIMSAL GÖZLEM DRONLARI
Hektarlarca tarım arazisini kısa bir sürede tarayıp haritalandırabilen dronelar, çektikleri fotoğraflarla üreticileri bilgilendirebiliyor. Topraktaki nem oranı tespiti, ürün izleme, ekim yapma, ilaçlama gibi uygulamalarla da tarımda verimliliği arttırıyor. Üreticiler ise tarımsal faaliyetler için en uygun yol haritasını buna göre hazırlama olanağına kavuşuyor.
Hiperspektral Görüntüleme
Tarım Alanı Koşullarının İzlenmesi

Drone ile tarla izleme, toprak ve tarla koşullarının sağlığını izlemek için de kullanılıyor. Dronlar, yetiştiricilerin tarladaki herhangi bir düzensizliği bulmasına olanak tanıyan yükseklik bilgileri de dahil olmak üzere doğru tarla haritalaması sağlayabilir. Tarla yüksekliği hakkında bilgi sahibi olmak, daha verimli sulama tekniklerine olanak tanıyan drenaj modellerinin ve ıslak/kuru noktaların belirlenmesinde faydalıdır.
Bitki Sağlığının İzlenmesi

Drone görüntülerinin halihazırda büyük bir başarıyla yaygınlaştırılan kullanım alanlarından biri de bitki sağlığının izlenmesidir. Normalleştirilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi (NDVI) adı verilen özel görüntüleme ekipmanıyla donatılmış dronlar, bitki sağlığını göstermek için ayrıntılı renk bilgilerini kullanır. Bu sayede çiftçiler mahsulleri büyürken izleyebiliyor, böylece herhangi bir sorunla bitkileri kurtaracak kadar hızlı bir şekilde mücadele edilebiliyor. Bu görüntü NDVI'nin nasıl çalıştığını basitçe göstermektedir.
'Normal' kameralar kullanan dronlar da mahsul sağlığını izlemek için kullanılır. Birçok çiftçi mahsulün büyümesini, yoğunluğunu ve renklenmesini izlemek için halihazırda uydu görüntülerini kullanmaktadır, ancak uydu verilerine erişmek maliyetlidir ve çoğu durumda daha yakın drone görüntülemesi kadar etkili değildir. Dronlar tarlalara yakın uçtukları için bulut örtüsü ve zayıf ışık koşulları uydu görüntülemesine göre daha az önem taşıyor. Uydu görüntülemesi metreye kadar doğruluk sunabilir, ancak drone görüntülemesi milimetreye kadar doğru görüntü konumu üretebilir. Bu, ekimden sonra, meşcere boşlukları olan alanların tespit edilebileceği ve gerektiğinde yeniden ekilebileceği ve hastalık veya haşere sorunlarının hemen tespit edilip tedavi edilebileceği anlamına gelir.
YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ

Geliştirilmekte olan bir başka drone teknolojisi de makine öğrenimini içeriyor. Drone'larda Yapay Zekanın (AI) geliştirilmesi, gelişmekte olan ülkelerdeki küçük çiftçiler için daha kullanışlı hale getirilebilmeleri açısından önemlidir. Mevcut drone teknolojileri, büyük monokültürel tarla desenlerinde ekilen mısır gibi iyi bilinen mahsullerin izlenmesinde daha etkilidir. Drone izleme programları, mevcut haliyle, ürün çeşitliliğinin arttığı alanları, daha az bilinen ürünleri ve büyüme aşamaları boyunca benzer görünen tahılları tanımakta zorlanmakta ve bu nedenle ürün büyümesini ve sağlığını izlemede daha az etkili olmaktadır. Yapay zeka sistemlerini daha az yaygın mahsulleri ve daha çeşitli ekim modellerini tanıyacak şekilde eğitebilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
PÜSKÜRTÜCÜ DRONLAR

Dron püskürtücüler, yüksek rakımlardaki sarp çay tarlaları gibi ulaşılması çok zor alanlarda gezinebilmektedir. Drone püskürtücüler, çalışanları sağlıkları için tehlikeli olabilecek sırt çantalı püskürtücülerle tarlalarda gezinmek zorunda kalmaktan kurtarır. Drone püskürtücüler, verimliliği en üst düzeye çıkarmak ve kimyasal maliyetlerinden tasarruf etmek için belirli alanlara hedeflenebilen çok ince sprey uygulamaları sağlar.